Mlada primorska kuharja na mednarodnem tekmovanju Global Chef Challenge

Prihajajoči konec tedna bodo v organizaciji Svetovnega združenja kuharskih društev v Pragi potekale evropske kvalifikacije za svetovno tekmovanje Global Chef Challenge. Na njem bodo nastopili trije slovenski kuharji: Grega Rozman, Blaž Vodopivec in Maxim Lorenčič. Slednja bosta primorske in Hitove barve zastopala na tekmovanju mladih kuharjev. Svetovno združenje kuharskih društev “Worldchefs” je globalna mreža kuharskih združenj, ustanovljena oktobra 1928 na Sorboni v Parizu. Danes povezuje 100 uradnih članskih kuharskih združenj in več kot 8 milijonov kuharskih strokovnjakov vsega sveta. Poslanstvo združenja predstavlja nenehno izboljševanje kulinaričnih standardov svetovnih kuhinj, slednjega pa uresničujejo tudi z organizacijo različnih kuharskih tekmovanj.

Svetovno tekmovanje Global Chef Challenge poteka že petnajst let in združuje 6 regionalnih kvalifikacij. Letos so predizbore že uspešno zaključili v Aziji in Ameriki, prihajajoči konec tedna so na vrsti evropske kvalifikacije, sledijo še tekmovanja na Pacifiku, Afriki in Srednjem vzhodu. Evropske kvalifikacije so razdelili v tri skupine, in sicer severna Evropa, srednja Evropa in južna Evropa, kamor je uvrščena tudi Slovenija skupaj z Grčijo, Italijo, Malto, Portugalsko in Turčijo. Tekmovanje pa poteka v treh kategorijah: kuharji, mladi kuharji in slaščičarji.

Primorca Maxim Lorenčič (kuhar, 20 let, Hotel Perla, Nova Gorica) in Blaž Vodopivec (pomočnik, 20 let, Hotel Park, Nova Gorica) bosta na evropskem predizboru nastopila v tekmovalni kategoriji mladih kuharjev (Global Young Chefs Challenge), ki je odprta za kuharje, mlajše od 25 let. Njun nastop se bo pričel jutri, v petek, 6. oktobra, ob 13. uri. V treh urah bosta morala pripraviti tri hodni meni, s predpisanimi obveznimi sestavinami. V predjedi bosta morala med drugim uporabiti jakobove pokrovače in meso brancina, v glavni jedi povezati gosja jetra in meso telečjega hrbta, sladico pa mora sestavljati vsaj 40-odstotkov čokolade. Najboljši mladi kuharji iz posameznih skupin (severna, srednja in južna Evropa) si bodo prislužili vstopnico na svetovno tekmovanje Global Young Chefs Challenge, ki bo leta 2019 potekalo v francoskem mestu Lyon.

Mlada kuharja bo kot mentor na tekmovanju spremljal Marino Furlan, vodja kuhinje v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici. »Dobro se spomnim svojih prvih izkušenj na mednarodnih tekmovanjih, vseh treningov, napotkov in spodbud mentorjev. Zadovoljen sem, da lahko zdaj svoja znanja predajam mlajšim sodelavcem in jih spremljam pri pomembnih korakih, ko gradijo svojo kuharsko kariero. Tudi tokrat bo zanimivo spremljati konkurenco in pokazati, da se slovenski kuharji uvrščamo med najbolj inovativne kreatorje vrhunske kulinarike, « pravi Marino Furlan.

Grega Rozman bo slovenske barve zastopal v kategoriji Global Chef Challenge, Slovenija pa ima tudi predstavnika v strokovni komisiji tekmovanja, to je Tomaž Vozelj, sicer predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Related posts

Leave a Comment